Pollenverwachting België

Leven met een allergie? Natuurlijk!

Leven met een allergie? Natuurlijk!
Daar zijn de feesten...een feest voor mensen met allergie aan schaaldieren?
12 Dec 2016

Daar zijn de feesten...een feest voor mensen met allergie aan schaaldieren?

Ongeveer 1% van de bevolking heeft een allergie voor vis of schaaldieren. Schaaldierallergie komt vrij vaak voor, het meest voor bij volwassenen. En vooral in regio’s waar veel schaaldieren worden gegeten. Na pinda’s en noten is het de meest voorkomende oorzaak van anafylaxie. Wie eenmaal een schaaldierallergie heeft, geraakt er meestal niet meer vanaf.
De symptomen variëren van jeuk en zwelling in de mond en keel tot levensbedreigende reacties. De klachten treden vooral op binnen een uur na consumptie. Maar ook aanraken en het inademen van stoom tijdens de bereiding van schaaldieren kunnen allergie veroorzaken. Ook olie die verontreinigd is met resten van schaaldieren kan aanleiding tot reacties geven. De meest voorkomende klacht is netelroos. Maar ook andere klachten zijn gemeld: huid-, darm-, ademhalings- en oogklachten.

Schaaldierenallergie in het kort



  • Schaaldieren kunnen een levensbedreigende (anafylactische) reactie veroorzaken
  • Iedere hoeveelheid schaaldieren kan klachten veroorzaken, dus ook een klein beetje
  • Lees nauwkeurig alle etiketten van de ingrediënten voordat u een gerecht bereidt
  • Kookt u voor iemand met voedselallergie? Overleg bij twijfel altijd eerst!
  • Controleer of alle werkmateriaal goed is gereinigd
  • Zorg dat bij de bereiding en het serveren geen kruisbesmetting optreedt! Als een gerecht in contact komt met schaaldieren, kunt u het niet meer aan de allergische gast geven
  • Ernstige reacties moeten met adrenaline worden behandeld. Dit gebeurt met een adrenalinepen (EpiPen, JEXT of Anapen). Deze eerste keus behandeling kan levensreddend zijn

Bekijk ons archief