Pollenverwachting België

Leven met een allergie? Natuurlijk!

Leven met een allergie? Natuurlijk!
De 5 meest voorkomende allergieën: tips & tricks
12 Dec 2016

De 5 meest voorkomende allergieën: tips & tricks

Wat je nog niet wist over allergie: Allergie is een chronische ziekte, en is meer dan ooit aanwezig in onze samenleving. Allergie zelf is niet erfelijk, wel de aanleg ervoor. Hoe meer familieleden allergisch zijn voor bepaalde allergieën, hoe groter de kans dat je zelf dus ook aan allergie lijdt. De meeste allergische klachten lijken op verkoudheidsklachten, maar minder bekend is dat ook vermoeidheid, slecht slapen en concentratieproblemen veel voorkomende gevolgen zijn van allergieën. Een allergie kan je moeilijk voorkomen, net omdat deze vaak erfelijk bepaald zijn. Uiteraard kan je wel rekening houden met andere factoren die de kans op allergieklachten verkleinen. De beste tips & tricks voor de 5 meest voorkomende allergieën lees je hieronder.

Tips & Tricks

Hooikoorts

Allergie voor pollen is alom bekend en treft zowat 1 op de 8 mensen. Tijdens het pollenseizoen volg je best nieuwsberichten en hooikoorts-apps die je waarschuwen en up-to-date houden. Bovendien droog je de was best binnenshuis tijdens het pollenseizoen, houd je deuren en ramen toe en houd je in de auto de luchttoevoer van buiten gesloten. Draag op warme, winderige dagen een zonnebril zodat de pollen minder gemakkelijk in je ogen “vliegen”.

Huisstofmijt

Mensen met een allergie aan huisstofmijt halen best een stofzuiger met HEPA-filter in huis. Ook is het aangeraden om gladde vloerbekleding zoals parket en laminaat te plaatsen, en gestoffeerde meubels te vermijden. Zorg ook iedere dag voor een goede ventilatie van uw huis, en probeer de luchtvochtigheid in het najaar en de winter zo laag mogelijk te houden.

Huisdieren

Hoe lief en schattig ze ook zijn, probeer je huisdieren in een kooi of buiten te houden. Was ook steeds je handen na aanraking en borstel hen regelmatig, maar wel steeds buitenshuis!

Insectengif

Niets zo vervelend als een zwerm wespen die je zomerse picknick verpesten. Om hen en andere vervelende insecten op afstand te houden, vermijd je best parfum en andere sterk geparfumeerde cosmetica. Draag geen zwarte of felgekleurde kledij, en smeer je in met insectwerende spray of crème met een hoog percentage DEET. Thuis plaats je best een vliegenraam voor ramen en deuren, en laat zeker geen etensresten rondslingeren die allerlei ongedierte aantrekken.

Voedsel

Belangrijk als je een voedselallergie hebt, is om steeds de etiketten van voedingsmiddelen te lezen. Laat je indien nodig begeleiden door een diëtist, zodat je perfect op de hoogte bent van wat je wel of niet kan eten. Zorg thuis ten slotte dat je de keuken proper houdt. Dit wil zeggen een schoon werkoppervlak, proper bestek en proper servies!
Bekijk ons archief