Pollenverwachting België

Leven met een allergie? Natuurlijk!

Leven met een allergie? Natuurlijk!
Help, de zomer komt eraan en ik ben allergisch voor bijen- of wespengif!
06 Jun 2016

Help, de zomer komt eraan en ik ben allergisch voor bijen- of wespengif!

Eerste hulp bij een bijen- of wespensteek

De zomer komt eraan en daar zijn ze weer: talloze bijen en wespen. Geen uur gaat voorbij op je favoriete terras, in je luie ligstoel... of je wordt knettergek van het gezoem rond de oren. Zoete drankjes, vlees op de barbecue, parfum... Het zijn slechts een aantal zaken waar bijen en wespen gek op zijn en die je dus beter kan vermijden. Want een bijen- of wespensteek, dat wil toch niemand?

Het mooiste moment van het jaar staat weer voor de deur: de zomer. In het zonnetje op een terrasje, keuvelen door de stad of zonnebaden op een strand. Wat je ook doet, iedereen is gelukkig! Maar... Voor sommige mensen betekent de zomer ook voortdurend uitkijken voor het gezoem van bijen of wespen. Want een steek kan een mooie dag al snel doen omslaan in een nachtmerrie. Mensen die allergisch zijn aan bijen- of wespengif vertonen een felle reactie rond de
steekplaats. Een bijen- of wespensteek kan soms leiden tot rode bulten en/of zwellingen op andere plaatsen, zelfs over het hele lichaam. Let op als je gestoken wordt rond de keel, door de zwelling van de keel kan je moeilijker ademhalen. Dit kan in extreme gevallen zelfs gevaarlijk zijn.

Hoe behandel ik een bijen- of wespensteek?


Als je gestoken wordt, in geval van een bij, moet je de angel die achterblijft in de huid zo snel mogelijk verwijderen. Let wel op, want dit moet gebeuren zonder in het gifzakje te knijpen. Deze moet intact blijven, anders spuit je zelf extra gif in je lichaam. Gebruik daarom een scherp voorwerp of je nagel om de angel met een schrapende beweging, evenwijdig aan de huid, weg te nemen.
Het gif dat door de bijen of wespen wordt ingespoten, kan je onmiddellijk proberen verwijderen door de steekplaats uit te zuigen met een aangepast toestel (bvb Aspivenin).
Op de steekplaats leg je dan best ijskoude kompressen om de zwelling te verminderen.
Mensen die in het verleden reeds allergische symptomen of overgevoeligheidsreacties vertoonden na een steek, nemen best bijkomende maatregelen. Neem bijvoorbeeld zo snel mogelijk een antihistaminicum in, een geneesmiddel dat snel de allergische symptomen onderdrukt.
Ondervond je in het verleden al eens kortademigheid, flauwvallen, bloeddrukdaling en/of shock na een bijen- of wespensteek? Zorg dat je steeds een dosis gebruiksklare adrenaline (bvb Epipen) bij je hebt om direct na een steek toe te dienen. Laat er echter geen twijfel over bestaan: bij reacties op andere plaatsen van het lichaam dan de steekplaats, raadpleeg onmiddellijk een arts!

Vermijden?

Tijdens de zomer kunnen we het gezoem van deze geel- zwarte werkers niet ontlopen, ze zijn werkelijk overal. Maar gelukkig geven wij wel een aantal tips om te vermijden dat de bijen of wespen bij jou in de buurt komen of – nog erger – je steken.
Allereerst loop je meer kans om gestoken te worden op picknicks en/of barbecues. Wil je toch genieten van een gezellige middag of avond met vrienden, probeer dan zo weinig mogelijk zoetigheden, charcuterie en vlees buiten te laten staan. Daarnaast zijn wespen ook gek op wijn, bier en frisdrank. Vermijd dus alles wat zoet is. Zie ook dat je nooit een blikje open laat staan, want de wesp kan hier in kruipen en in de mond of keel terecht komen en steken. Overrijp fruit en vuilnisbakken vormen ook een prima lokmiddel voor wespen. Ga dus nooit in de buurt van afval zitten.
Een dagje werken in de tuin of sporten in het zonnetje? Dit kan, maar hou er wel rekening mee dat transpiratievocht zowel bijen als wespen aantrekt. Genieten op een terrasje: snel nog wat deo opdoen, wat parfum spuiten voor een fris gevoel, je haar in de plooi leggen met wat haarlak en je hipste outfit aantrekken. Daar denk je volgende keer best wat beter over na. Insecten zijn namelijk gek op felgekleurde of zwarte kledij. Draag liever wit, groen of lichtbruin. En ook geurende deodorant, aftershave of haarlak trekken zowel bijen als wespen aan. Loop bovendien nooit blootsvoets op een grasveld, want zo loop je de kans op een bij of wesp te trappen. Ten slotte vermijd je te allen tijde bruuske, ongecontroleerde bewegingen in de buurt van een insect. Bijen en wespen voelen zich hierdoor bedreigd en zullen sneller steken. Als een bij of wesp op je lichaam zit, blijf je best onbeweeglijk zitten want de meesten vliegen zo weer weg. Wil je het beestje toch zo snel mogelijk weg, benader ze dan heel rustig met de hand en schiet ze met een vingerbeweging weg. Sla nooit op of naar een insect!

Preventie

Je kan wespen en bijen op afstand houden door gebruik te maken van insectenwerende middelen. Deze middeltjes werken meestal 4 tot 6 uren en beschermen je ineens tegen andere vervelende insecten zoals muggen en dazen. Je moet wel rekening houden dat deze middelen de bescherming van je zonnecrème verminderen: breng je zonnecrème regelmatig opnieuw aan als je ze gebruikt in combinatie met insectenwerende middeltjes. In veel zonnecrèmes zit parfum, kies voor een crème die niet geparfumeerd is om de insecten niet extra aan te trekken.
Je kan levensgevaarlijke allergische reacties ook proberen vermijden door je preventief te laten behandelen. Indien je na een steek overdreven reageert waarbij ook organen zoals je longen en je hart klachten vertonen, kan een hyposensibilisatietherapie met het gif van het verantwoordelijke insect voor jou een oplossing bieden. Deze therapie wordt tijdens een korte ziekenhuisopname opgestart en wordt gedurende meerdere jaren thuis onderhouden.
Bekijk ons archief