Pollenverwachting België

Leven met een allergie? Natuurlijk!

Leven met een allergie? Natuurlijk!
Hoe verwijder ik huisstofmijt uit knuffeldieren?
17 Jan 2017

Hoe verwijder ik huisstofmijt uit knuffeldieren?

Een van de meest voorkomende vormen van allergie, is de allergie voor huisstofmijt. We zijn allergisch aan de uitwerpselen van deze kleine diertjes die het liefst leven waar het het lekker warm en een beetje vochtig is. De slaapkamer is hun verblijfplaats bij uitstek: in onze hoofdkussens, in onze dekbedden, op de matrassen… en ook in de knuffeldieren van onze kinderen. Hoe meer diertjes er zijn, hoe groter de kans dat je allergisch gaat reageren.

Moeten we ze die knuffels dan gewoon wegwerpen?

Neen, je moet het kind zijn favoriete knuffel niet direct in de vuilbuik gooien. Beperk het aantal knuffels in bed tot maximaal 2-3 stuks. Deze kan je elke 6 weken wassen op een temperatuur van min 60°C. Op lagere temperaturen wassen heeft geen zin want daar worden de huisstofmijten alleen maar blij van. Als je de knuffel niet kan wassen, kan je de huisstofmijt in de pluchen dieren heel gemakkelijk doden door de knuffel goed in te pakken in een plastic zak en deze gedurende 48 uur in de diepvriezer bij minstens -18°C te leggen. Gegarandeerd dat het risico op huisstofmijtallergie dan weg is. Daarna nog een keer wassen op 30°C en uw kind kan opnieuw 4-6 weken genieten van zijn favoriete vriend.

Wat met de rest van de slaapkamer?

Na de nacht het bed en de slaapkamer goed verluchten is een absolute must. Je kan speciale hoezen kopen voor je matras, hoofdkussen en dekbed waarin huisstofmijten minder gemakkelijk kunnen verspreiden. Uiteraard was je alle overtrekken minsten om de 4-6 weken op 60°C om de huisstofmijten geen kans te geven om uit te breiden. Leg geen vasttapijt in de kamer, zorg dat de vloeren glad zijn zodat je deze gemakkelijk met een vochtige doek kan reinigen.
Bekijk ons archief