Pollenverwachting België

Leven met een allergie? Natuurlijk!

Leven met een allergie? Natuurlijk!
Perilla – De regulerende plant (ook gekend als Shiso)
15 Mar 2017

Perilla – De regulerende plant (ook gekend als Shiso)

Deze prachtige plant die een beetje weg heeft van onze vertrouwde brandnetel, groeit al duizenden jaren in de gebergtes van Azië. De meeste mensen vinden het al wel eens op hun bord, in restaurants gekend onder de naam Shiso. Het extract van de geurige, roodgekleurde bladeren wordt al van voor het begin van onze jaartelling gebruikt vanwege de verzachtende invloed op de luchtwegen. Belangrijk voor een optimale werking, is dat het extract, net zoals bij olijven, verkregen wordt uit een koude persing. Sinds enige tijd wordt Perilla ook in Noord-Europa verbouwd, waar het goed lijkt te betijen. Gezien het groot aantal mogelijkheden op medicinaal gebied, is dat heel goed nieuws.

Zo heeft Perilla ontstekingswerende en allergieverdrijvende eigenschappen. Het sap uit de bladeren is een sterke anti-oxidant die het hele immuunsysteem kan verbeteren.

Perilla: eerste hulp bij allergie.

Met een natuurlijke Perilla-behandeling kunnen we allergie vaak goed onder controle houden. Het gaat de symptomen niet rechtstreeks onderdrukken, maar werkt in op de oorzaak voor een gezond, comfortabel leven. Perilla Frutescens bevat in zijn bladeren en zaden bestanddelen die de allergische reacties effectief kunnen verminderen. Het gebruik van Perilla-olie heeft bijna geen bijwerkingen en bevat daarenboven ook een grote hoeveelheid omega-3 vetzuren, gekend om hun positieve werking op de algemene gezondheid. Perilla werkt op drie niveaus: op de ademhaling, op de huid en op het gastro-intestinale-stelsel.

Ongeveer 25% van de Belgische bevolking lijdt aan één of andere vorm van allergie. Kwaaltjes zoals een verstopte of lopende neus, slechte eetlust, een teveel aan speeksel, tijdelijke gehoorvermindering,...we staan er niet bij stil maar de kans dat een allergie aan de basis ligt van deze zaken, is reëel. Een allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem op bepaalde stoffen van buitenaf waar het lichaam normaal gesproken niet heftig op zou mogen reageren.

Allergenen, de stoffen die zo’n reactie veroorzaken, kunnen niet enkel gras- en boompollen zijn, maar ook eiwitten uit de huidschilfers van huisdieren, bepaalde voedingswaren en stoffen zoals latex.

Iemand met een aanleg voor allergie, zal door regelmatig contact met bepaalde lichaamsvreemde stoffen (allergenen), speciale antistoffen aanmaken. Deze antistoffen binden de allergenen en hechten zich dan aan mestcellen. De vorming van antistoffen en het hechten aan de mestcellen vindt ongemerkt plaats en kan maanden tot jaren duren. Als mestcellen in contact komen met antistoffen die allergenen gebonden houden, worden deze geprikkeld. Een geprikkelde mestcel geeft verschillende stoffen vrij waaronder histamine. Deze actieve stoffen leiden uiteindelijk tot de allergische overreactie. Overreacties in de vorm van neusloop, tranende ogen, darmklachten, huiduitslag,…
Bekijk ons archief