Pollenverwachting België

Leven met een allergie? Natuurlijk!

Leven met een allergie? Natuurlijk!
Pollen baas: hooikoorts van februari tot augustus!
18 Feb 2017

Pollen baas: hooikoorts van februari tot augustus!

Seizoensgebonden?

Hooikoorts is een allergie die veroorzaakt wordt door pollen die zich in de lucht verspreiden. Vooral tijdens warme, droge en winderige dagen zijn er veel pollen in de lucht. Deze klachten zijn seizoensgebonden… maar juich niet te snel. Want nu het klimaat in België steeds warmer en vochtiger wordt, breidt het hooikoortsseizoen zich steeds verder uit. Van februari tot en met augustus – en soms zelfs tot oktober – vliegen de pollen je rond de oren. Enkel in de echt koude herfst- en wintermaanden blijf je echt gespaard.

Pollenkalender

Een loopneus, tranende en jeukende ogen, niesbuien, een branderige keel en een zwaar hoofd. Deze symptomen lijken op die van een verkoudheid, maar het zijn wel degelijk de typische klachten bij hooikoorts. De klachten zijn dus seizoensgebonden, en zullen meer of minder invloed hebben naargelang de periode en het klimaat. De pollenkalender toont wanneer bepaalde bomen, grassen, kruiden en schimmels het sterkst aanwezig zijn in de lucht. In het vroege voorjaar, van februari tot en met maart, overheersen de pollen van de els en de hazelaar. De pollen van de berk vliegen dan weer van maart tot begin mei door de lucht. Van mei tot en met juli nemen de graspollen de bovenhand, en wanneer het volop zomert – van juni tot en met augustus – moeten we opletten voor kruiden. Daarnaast kunnen bepaalde schimmels die op planten groeien en sporen verspreiden, gelijkaardige klachten uitlokken - en dit vooral in de zomermaanden.

Bestrijden?

Pollen kan je, jammer genoeg, meestal niet bestrijden of vermijden. Wel kan je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen tijdens de bloeiperiode van de bomen en planten waar je gevoelig voor bent. Hier zijn enkele tips:

  • Best houd je ramen gesloten tijdens droge, zonnige en winderige dagen. Wil je de ruimte toch even verluchten, doe dit dan op regendagen of aan de windvrije zijde van de woning, en voorzie steeds een vliegenraam (hor).
  • Ga op vakantie buiten het bloeiseizoen of kies voor een vakantiebestemming aan zee of in de bergen.
  • Ook in de wagen blijven de ramen best gesloten. Plaats eventueel een pollenfilter op de luchtcirculatie.
  • Draag op warme, droge, winderige dagen een zonnebril. Zo vermijd je dat de pollen rechtstreeks in je ogen vliegen.
  • Spoel regelmatig je neus met een aangepast neusspoelmiddel. Je vermindert op deze manier het contact tussen de pollen en je neusslijmvlies.
  • Haal de stofzuiger boven en zorg voor een propere woonomgeving.

Tijdens de bloeiperiode kan je best het weerbericht volgen en alle polleninformatie in de gaten houden. Informeer jezelf en wees op de hoogte van de pollenconcentratie of de hoeveelheid stuifmeelkorrels in de lucht. Indien je allergie echt de bovenhand neemt, kan medicatie ook een uitkomst bieden. Verschillende neussprays, pilletjes en antiallergische oogdruppels zijn te verkrijgen bij de apotheker. Laat hooikoorts je levenscomfort niet in de weg staan!

Bron: UZ Leuven - http://www.uzleuven.be/files/uzremote/brochure/63.pdf
Bekijk ons archief