Pollenverwachting België

Leven met een allergie? Natuurlijk!

Leven met een allergie? Natuurlijk!
Waarom de ene meer last heeft van muggenbeten dan de andere…tot zelfs allergie toe.
02 Sep 2016

Waarom de ene meer last heeft van muggenbeten dan de andere…tot zelfs allergie toe.

Heel veel regen, heel warm. Het ideale klimaat voor muggen om te kweken. Dit jaar zijn er veel muggen. Ze komen in grote getalen op ons af. Enkel de vrouwtjesmuggen komen op de mens af. Om eitjes te kunnen produceren, voeden ze zich met kleine porties mensenbloed. Tijdens het prikken, tuft de mug via zijn steeksnuit speeksel in ons lichaam. Hierin zitten eiwitten die het stollen van ons bloed tijdelijk moet tegengaan, zodat het bloed in de mug kan blijven stromen.

Het zijn die eiwitten die een fysieke reactie bij de mens kunnen veroorzaken. Meestal blijft het beperkt tot de gekende muggenbeet met samengaande jeuk op de steekplek. Hoewel de zwelling en jeuk volgens de letter van de definitie allergische reacties zijn, spreken we hier nog niet echt van een muggenallergie. We spreken pas van een muggenallergie als de reacties niet beperkt blijven tot ‘de steekplaats en een simpele muggenbeetje’.

Dit zijn de kenmerken van een muggenallergie

 • Grote tot extreme zwellingen, soms verspreid over de hele arm of been
 • Blaren/blaasjes
 • Kneuzingen
 • Netelroos
 • Lichte koorts
 • Versterkte astma-klachten
 • Opgezette lymfeklieren
 • Anaphylaxis (meest extreme allergische reactie, inhoudend: lage bloeddruk, netelroos, zwelling, duizeligheid en ademhalingsklachten)


Voorkomen is beter dan genezen

Gemakkelijker gezegd dan gedaan in vol muggenseizoen, maar een goede preventie is reeds het halve werk. Probeer er voor te zorgen dat je niet gestoken wordt door een mug. Glipt er toch één door de mazen van het 'net', dan zijn er ook manieren om muggenallergie te behandelen. Zorg er voor dat je altijd de juiste zaken tegen allergie in huis hebt. Ga daarom op voorhand naar de apotheker en vertel hem dat je allergisch bent aan muggen. Er zijn naast behandelingen na een steek ook mogelijkheden om de allergische reacties minder heftig te maken tot zelfs, er voor te zorgen dat je geen last hebt.

Tips om muggen weg te houden

Verschillende fabrikanten verkopen muggenwerende middelen. Een aantal bevatten chemische stoffen die op hun beurt weer allergieën kunnen uitlokken. De muggen buiten houden is daarom vaak de beste keuze. De meeste tips klinken kinderlijk eenvoudig, maar meestal is het gemis of het slecht gebruik van deze zaken de oorzaak dat er toch eentje binnenglipt. Soms heb je dan ook geen andere keuze dan een muggenwerend middel.

 • -Houd de deur gesloten.
 • -Als het te warm is om de deur gesloten te houden, zorg er dan voor dat er een goede hordeur geplaatst is
 • -Extra preventie ’s nachts kan door middel van een simpel muggennet. Ja, zo eentje zoals je mee neemt naar de camping.
 • -Een muggenlamp is ook een zeer effectief middel. Deze lamp trekt muggen aan naar het licht. Eens ze aankomen, krijgen ze een elektrische shock.
 • -Zie je na dit alles nog een mug, dan moet je je beste jaagcapaciteiten bovenhalen en met een vliegenmepper op jacht.


Toch gestoken?

Begin niet te krabben! Als je gaat krabben, ga je enkel de doorbloeding en de allergische reactie versterken met nog meer jeuk tot gevolg. Je kan eventueel koude aanbrengen om de jeuk en de zwelling te verminderen, daarnaast kan je anti-allergische tabletten innemen of een lokale crème smeren om de symptomen snel te verlichten. Als je weet dat je zeer gevoelig bent tegen muggensteken kan je ook altijd preventief Perilla innemen om je lichaam minder reactief te maken.
Bekijk ons archief