Pollenverwachting België

Leven met een allergie? Natuurlijk!

Leven met een allergie? Natuurlijk!
Waarom heb ik zonne-allergie?
16 May 2016

Waarom heb ik zonne-allergie?

In het voorjaar, wanneer de eerste warme, zonnige dagen beginnen zien we regelmatig mensen met sterk jeukende, kleine bobbeltjes op het gelaat, decolleté, armen en/of benen. 10% van de bevolking heeft last van zonne-allergie of polymorfe lichteruptie (PMLE), voornamelijk lichte huidtypes die gemakkelijk verbranden zijn gevoeliger.

Waarom krijg ik zonne-allergie?

Deze vorm van allergie wordt veroorzaakt door de UV-straling van het zonlicht. UV-stralen bestaan uit UV-A en UV-B stralen. UV-B stralen zorgen voor de bruine kleur, de productie van vitamine D maar zijn ook verantwoordelijk voor het verbranden van de huid. Het zijn echter vnl. de UV-A stralen die allergie uitlokken.
Krijg je geen last van zonne-allergie als je je goed hebt ingesmeerd, als je achter glas zit, als je in de schaduw vertoeft of op bewolkte dagen, dan heb je last van een type zonne-allergie dat enkel uitgelokt wordt door UV-B stralen.

Opgepast

Een aantal ziektes en een aantal uitlokkende factoren kunnen ook huidreacties veroorzaken na contact met zonlicht. De huidreactie kan dan lijken op een zonne-allergie maar de behandeling is dan vaak anders.
•Ziektes: Lupus, porfyrie.
•Geneesmiddelen: verschillende antibiotica, waterafdrijvende geneesmiddelen of 'plaspillen', pijnstillers, ontstekingsremmende gels voor uitwendig gebruik, koolteer, anti-muggen middelen.
•Planten: bereklauw, Sint Janskruid, peterselie, dille pastinaak, selderij, engelwortel.

Hoe behandelen?

Veel mensen hebben last van zonne-allergie in het voorjaar. Na de donkere winterdagen is onze huid niet gewend aan de sterke UV-straling. Door geleidelijk aan de huid te laten wennen aan het sterkere zonlicht kan je problemen voorkomen. Begin met 5 minuten in de zon en probeer dit elke dag met een paar minuten op te drijven.

Bescherm je huid met een hoge beschermingsfactor (SPF50+). De factor die op de zonnecremes vermeld staat, is de beschermingsfactor tegen UV-B stralen. Deze zegt meestal niets over de bescherming tegen UV-A stralen die vaak verantwoordelijk zijn voor het uitlokken van zonne-allergie. Laat je bijstaan bij de keuze van een geschikte zonnecreme die je voldoende beschermt tegen UV-A stralen zodat je de allergie kan voorblijven.

Bij zware gevallen volstaat dit echter niet en moet je verder advies inwinnen bij de arts of dermatoloog.

Preventieve tips

•Blijf uit de zon tussen 11u en 16 uur, tussen deze uren is de zonnestraling het sterkst.
•Draag kledij met lange mouwen en lange broeken of rokken.
•Draag een zonnebril.
•Bescherm jezelf met een hoge zonnefactor (SPF50+) met voldoende UV-A bescherming.
•Sneeuw en zand weerkaatsen zonlicht. De stralen bereiken je lichaam dus dubbel zo sterk.
Bekijk ons archief